fredag 24. juni 2011

Mindre søt hverdag - hvordan er det egentlig?

Heisann!

Siden jeg har "brettet ut" for omverdenen her på nettet at jeg har fått en form for diabetes (LADA), tenkte jeg at jeg likså godt kunne skrive litt om hvordan det er å leve med den. Jeg får en del spørsmål fra den ene og den andre, og siden jeg i grunnen har hatt, og har mange spørsmål selv - hvorfor ikke bidra litt med det jeg har funnet ut av så langt? :-) Dette er et laaaangt innlegg. Herved advart" ;-)

Før du evnt leser videre vil jeg understreke at jeg ikke har medisinsk kompetanse på noe vis, men at det jeg skriver er basert på egen erfaring. Det kan godt hende at der er faktafeil. I så fall beklager jeg dette, og håper på innspill om noen kan oppklare evnt. feil. Eller kanskje bidra med utfyllende info. Dette innlegget må altså ikke oppfattes som fasit for de som lever med noen form for diabetes! Sånn, da var det avklart :-)

Ja, verden blir snudd på hodet noen dager når en skal la konsekvensene av en slik diagnose synke inn. Noen ganger er det veldig bra å ha en velutviklet stahet i seg. I denne sammenhengen har det kommet godt med. Det har nemlig gått sport i å ta grep om hverdagen slik at diabetesen kommer på sidelinjen. Hva mener jeg med det? Jeg lever med denne sykdommen, men den definerer meg ikke!

Det er ca. 6 måneder siden legen sa: Du, du har sukkersyke du!Ja, hun brukte faktisk den gamle benevnelsen på diabetes. Det spiller ingen rolle. Konsekvensene er de samme, om en kaller den det ene eller det andre.Jeg kjørte rett til en dagligvarebutikk etterpå, og kjøpte en stor boks Canderel søtningsmiddel, og tenkte at dette blir min hverdag fra nå av. Delvis riktig har jeg i ettertid skjønt.

Min hverdag består ikke lenger av Coca Cola om lørdagskvelden. I stedet har jeg funnet ut at Cola Zero faktisk smaker knallgodt. Hva med potetgull, eller chips som vi sier her? Du, den har jeg droppet, likeså poteter til middag. Poteter og andre grønnsaker som vokser under jorden har veldig høyt stivelsesnivå, og gir rask blodsukkerstigning. Ikke bra! Blodsukkeret bør holdes jevnest mulig: Mellom 4-6 fastende, og opptil 10 to timer etter å ha spist. Diabetes er ikke en konstant sak. Med det mener jeg at det er veldig individuelt hva som funker for én, og hva som funker for en annen. Erstatningen min for chips er Tortilla-chips med ost (eller kanskje baconcrisp?). Det kan jeg spise så mye av en lørdagskveld at jeg kjenner at det er godt med snacks, og jeg savner ikke noe. Da knasker jeg noe sprøtt og smakfullt jeg også :-)

Men, så var det søtsaker... Jeg var veldig glad i ymse vingummi sånn før legebesøket. Det er tankevekkende, og en smule fascinerende, at jeg etter ca. 2 måneder nesten helt uten sukker, opplevde at jeg fikk aversjon mot det søte når jeg smakte noe normalsøtt (som en liten egentest). Jeg kjente på at Fy så søtt det var da! Det var en ny opplevelse gitt. Sier kanskje litt om hvordan vi venner oss til at noe skal smake så og så søtt... Nei, jeg savner ikke vingummi i det hele tatt. Det handler også om å innse at diabetesen er en alvorlig diagnose, men det går godt an å leve med den!

En ting har jeg måtte droppe å ha i hus: flytende honning! Jeg er en skikkelig tekjerring, og SAVNER honningaromaen i teen min. Men, det nytter ikke å dvele ved, så da dropper vi å ha det i hus i stedet! Alle andre ting kan vi ha i hus/stå foran meg uten problem. Men honning... Nei! 

Om jeg ikke spiser søtsaker i det hele tatt? Å joda! Sjokolade!!! Jeg ble overlykkelig når jeg oppdaget en belgisk sjokolade uten sukker som er kjempegod! Den finnes i både melkesjokolade og mørk sjokolade. Å vite at muligheten finnes hjelper godt på. Det samme gjelder vaniljeis som jeg liker veldig godt. Klart jeg kan lage is selv, men uten ismaskin er det litt mer "styr". Da er det kjekt å vite at det 20 min. kjøring herfra finnes en butikk (ICA Maxi og Rimi). som har nydelig vaniljeis uten sukker som bare ligger og venter på meg, hehe Den smaksetter jeg av og til enten med et dryss av bringebær, eller kakaopulver. Eller hvorfor ikke begge deler? :-D

Belgisk sjokolade uten sukker (kjøpes hos ICA Maxi):Visste du at M kan gå godt an å spise tross diabetesen? Jeg snappet med meg et tips om det en eller annen plass på nettet, og måtte bare teste det ut. Inni M-sjokoladen er det som kjent en peanøtt, og all slags nøtter er bra å spise. Det tynne sjokoladetrekket inneholder ikke så mye sukker, og fiber fra penøtten demper blodsukkerstigningen. WooHooo! :-)

Nylig var jeg på kurs på Lærings- og mestringssenteret i Bergen (LMS). Det var to dager tettpakket med info og ikke minst deling av brukererfaring. Spesielt innlegget fra ernæringsfysiologen var interessant og lærerikt. Skulle gjerne hatt mer innføring i det emnet.  Nå vet jeg f.eks. at jeg trygt kan innta ca. 10 g med sukker til hvert måltid. Nei, jeg skal ikke måle opp 10 g sukker, ei heller ta en teskje sukker og spise den :-D 10 g sukker kan f.eks være et eple, en halv banan, halvannen kiwi osv. OBS! 10 g sukker TIL hvert måltid = sammen med/etter å ha spist noe fiberrikt!

Mange savnet det å kunne spise en småis i sommervarmen (ikke at det er så påtrengende varme denne sommeren...). Gleden ble stor over å høre at vi faktisk kan spise småis, men at det ikke gjelder hele utvalget! Småis som pinup (vaniljeis med tynt sjokoladetrekk) går fint. Vi bør styre unna saftis. Mengden karbohydrater (sukker) er omtrent lik, men i pinupen er det fløte som hjelper til å "bremse" den raske blodsukkerstigningen. Saftisen er rent sukkervann, og gir blodsukkerstigning deretter. Kroneis står på Nei-listen. Der blir det både sukker fra isen, fra kjeksen og fra syltetøyet. Ikke alle gode ting er tre nei ;-)

Har jeg spist småis så langt, og evnt. hvordan det gikk? Ja, jeg måtte jo teste selvfølgelig, Hehe :-) Teorien er testet og bekreftet. Men det er samtidig viktig å huske på at dette ikke må/skal være daglig inntak. Så lenge en vet at en har muligheten... det hjelper godt på det :-)

Noen av dere vet at jeg bl. annet er glad i å bake. Fortsatt vanker det både kaker og boller på mine kjære. Ved noen anledninger baker jeg kaker/boller som jeg også kan spise med god samvittighet. Det kan jeg ved god hjelp av diverse produkter jeg fortsatt holder på å "bli kjent med" :-)

HI-Maize:
Hi-Maize er usynlig fiber som kan brukes i alt du ellers baker med mel. Det ser ut som finmalt hvetemel.  Bytt ut 10-20% av f.eks. hvetemelet med Hi-maize. Smak og utseende blir som før! Bytter du for eksempel ut 7% av melet i en pizzaoppskrift, vil fiberinnholdet bli like høyt som i grovbrød. I tillegg blir deigen lettere å jobbe med. Ikke dumt det vel? Minuset er at det koster noen kroner for en boks med Hi-Maize som fås kjøpt hos helsekost eller forskjellige nettbutikker innen helsekost.


Cocosa:
100 % naturlig fett utvunnet av kokosnøtt. Det dufter og smaker himmelsk av kokosfettet. Det bruker jeg når jeg skal lage f.eks. sjokoladekuler til jul, kokosboller uten sukker osv. Google Cocosa, så vil du få opp masse info. Kjøpes hos helsekost/nettbutikk. Der finnes forøvrig to typer, en for bakst (dufter/smaker kokos), og en smaksnøytral for bruk til matlaging. Må ikke forveksles!


Vaniljepulver:
Vaniljesukker bruker jeg nesten ikke lenger. Vaniljestenger er uansett mye bedre på smak. Også finnes det noe som heter vaniljepulver. Det er rett og slett malt vaniljestang. Det skal ikke mye til for å sette god smak på bakst. Kjøpes hos helsekost/nettbutikk.


Fiberhusk:
Vannoppløselige fiber fra en plante som heter Psyllium Husk. Brukes til baking for å gjøre deigen fyldigere, mer fiberrikt og holdbar. Kjøpes hos helsekost eller i enkelte vélassorterte dagligvarebutikker.

Fullkornshvetemel:
Vanlig hvetemel gir relativt rask blodsukkerstigning. Derfor må det grovere saker til for at hverdagsbakst og mat skal være bedre. Med godt resultat har jeg prøvd ut Møllerens nye mel Fibra fullkornshvetemel. Evnt bytte ut halv mengde hvetemel med fullkornsmelet. Deigen blir litt tyngre å jobbe med, og kanskje steketid øker, men det er ikke verre enn at med litt prøving og feiling blir godt resultat :-)Søtningserstattere: Der finnes et hav at søtningserstatning i stedet for vanlig sukker. Noen kunstige og noen naturlige. Hva som er sunnest skal ikke jeg begi meg ut på. Om du Googler produktnavnet vil du finne mye info om de forskjellige. Her er de produktene jeg har testet ut så langt:

Sukrin og Sukrinmelis: 100 % naturlig (sukkeralkohol fra planter/bær. Ikke fruktose!), null GI! Kjøpes hos Funksjonell mat (nettbutikk m/mye info + oppskrifter)), eller helsekost. Noen Meny-butikker fører det også. Personlig synes jeg det smaker litt metallisk av spesielt den vanlige Sukrinen. Ikke så mye av Sukrinmelis. Bakdelen med begge er at det koster 69,- for en pose med 500 g! Da tenker en seg om før en bruker av det... Du må ha like mye Sukrin som du ville hatt sukker. Det er akkurat like søtt på smak. For å dempe den metalliske smaken av Sukrin, blander jeg ofte halvt om halvt med andre søtningsstoff.


Splenda: Splenda er også naturlig, men det er kjemisk bearbeidet... Hmmmm... Det er svært konsentrert søtt, og veldig lett i vekt. M.a.o. så trenger en ikke så mye Spelnda for å få smaken søt som med sukker.Natrena/Canderel: Kunstige søtningstoff jeg bruker om hverandre, eller i kombinasjon med Sukrin(melis). De finnes også som suketter eller flytende. 

Tagatose: Et helt nytt, naturlig produkt som står omtalt hos Funksjonell Mat. Det er utvunnet fra laktose (melkesukker). Dette har jeg ikke prøvd ennå, men det ser lovende ut med mange produkter å velge i :-)

Bjørkesøt og Stevia er andre, naturlige, søtningserstattere jeg ser mange bruker. Jeg har ikke testet ut noen av dem - ennå. 

Jeg var innledningsvis innom at jeg nesten ikke spiser potet lenger. Det gjelder alle grønnsaker som vokser under jorden. Disse inneholder mye stivelse som igjen gir rask blodsukkerstigning. Innimellom unner jeg meg potet, men der finnes så mye mer som er godt enn akkurat det. Kikerter f.eks. Kan brukes til alt mulig. Til fisk og kylling røresteker jeg en miks av friske grønnsaker blandet med kikerter som smaksettes med ingefær, lime, karry... Mange muligheter. Eller suppe tilsatt kikerter. For ikke å snakke om hummus :-)

Mange sverger til jordskokk, ikke minst kokker. Jeg har prøvd, men det falt ikke i smak. Mulig jeg kunne prøvd flere tilberedningsmetoder, men det får jeg ha til gode. Ellers går det mye i fullkornspasta. Det har vi spist i flere år, for vi synes den smaker bedre enn vanlig pasta. Finnes i mange varianter: spaghetti, skruer, rør, makaroni osv. Merket Barilla liker vi spesielt godt.

Woket mat er godt i alle varianter. Da kan fullkornsnudler være et alternativ. Ikke alltid like enkelt å få tak i, men fullkorns spaghettini (en tynnere spaghetti) funker veldig bra.

Hva med brødskivene til frokost? Vel, Ingers superrug kjenner mange til. Veldig godt og holdbart brød, men dessverre en smule dyrt... (35,-) Stabbursbrød (ICA Maxi/Rimi) er omtrent like godt og mye rimeligere (22,-). Bake selv kan en jo selvfølgelig også gjøre! Ikke minst knekkebrød á la lavkarbo. De jeg kaller kvitrebrød. Veldig gode, og ernæringsfysiologen på kurset jeg var på anbefalte dem villig vekk til alle! :-)

Konklusjon? Jeg lever godt med Diabetes LADA'en min, og familien min er med på alle mine innfall i matveien. Det er nemlig ikke fritt for at det er blitt enda mer eksperimentering enn det var før diagnosen kom på bordet. Tusen takk til dem for tålmodighet, og at de stiller som prøvekaniner uten å mukke. Dét er støtte i praksis det! :-)

Har du spørsmål eller kommentarer setter jeg stor pris på at du svinger innom og skriver en snutt ;-)
TILLEGG, kl. 19.30: Jeg glemte helt den praktisk biten når det gjelder insulin og blodsukkermåling. Tydelig at det har begynt å bli hverdag med diabetsen på halv åtte på slep ;-) I går når jeg skulle måle blodsukkeret opplevde jeg for første gang svikt med utstyret. Jeg har ikke mindre enn 3 blodsukkermålere. Ikke så dumt, skulle det vise seg. Den nyeste, en Accu-Check Mobile (ser nesten ut som en mobiltlf), den var det defekt kassett på, slik at de 11 siste testene ikke kunne brukes. Ny kassett har jeg ikke, for apotekene i nærheten er tomme... Jeg fant en annen, og den var tom for batteri... Det er helt nødvendig at jeg får følge med på blodsukkernivået, ikke minst ifht bilkjøring. Så kjekt da at jeg har et ekstra sett med utstyr som jeg pleier å ha i bilen om jeg skulle glemme det vanlige hjemme.

Utstyret til insulin må oppbevares kjølig, det må også utstyret til blodsukkermåling. Jeg har bestilt meg en kjøleveske til insulinpennene. Det blir nok en aldri så liten tur i sommer, og da må jeg ha med rikelig insulinpenner og sprøytespisser. Blodsukkermålere med sticks og lansetter må jeg også ha rikelig med av. Det er ikke noe problem, en må bare planlegge litt ekstra. Også skal jeg bestille et armbånd med SOS-kapsel. Det kan nok være en fordel om noe skulle skje. Det står ikke akkurat skrevet utenpå en at en har diabetes... eller astma og allergi for den del.

Det er sikkert flere ting jeg har glemt som jeg opprinnelig hadde tenkt å ta med i innlegget. Da får jeg heller komplettere slik jeg har gjort nå ;-)


PS! GOD HELG!

5 kommentarer:

minishabby sa...

Hei kjære venn:)
Synes det er utrolig bra med din positive holdning til dette her. En sal jo leve med det, og bare en tenkr litt alternativt så er det egentlig lett som en plett:)
Mye av det du viser her har jeg også i kjøkkenskapene mine. Bortsett fra fullkornhvetemel. Litt for mye karber for meg, men nå lever jeg strengt også da;)
Og du - min nye potet er blomkålen. Den kan brukes til like mye som poteta. Og i går lagde jeg gratinert sellerirot. En av de få rotfruktene vi kan spise. NAM!!
Har dere smart club der du bor? Her i Oslo har de nemlig en stor helsekost avdeling, og der har de masse sukkerfritt, både vingummi, konfekt, sjokoladepålegg og mye sjokolade. Anbefaler en tur hvis du har den muligheten.
Og du - tusen hjertelig takk for at du vil hjelpe meg med headeren. HAr rota bort helt å svare deg på FB. Men setter veldig pris på det:)
Håper du får en fin helg vennen.
Klem fra meg!

T :-) sa...

Jammen har du taklet dette bra! Spennende og interessant å lese om dine erfaringer. Selv om jeg håper at jeg slipper å prøve ut dette selv ;-) Men det er nok mye her som vi som ikke har diabetes også kan bruke :-) Det med å spise mindre sukker gjør at sukkerbehovet blir mindre har jeg hørt. Det stemmer tydeligvis :-)

GOD HELG!

Nøve sa...

Så flink du har vært! Og mange av de alternative matvarene du nevner, er egentlig en god idè for oss alle. Ante ikke at det fantes så mange smakfulle erstnatninger.

Gubben var nettopp en tur i Sverige, han ga seg ende over av alle de søte,svenske kakene.. Og tyskerne f.eks, de bruker ett reinere salt enn oss som smaker mye saltere.. Smak er en vanesak!

Stå på Irén, detta går bra,det :)

Øystein Eriksen sa...

Hei!

Jeg er inne på bloggen din og snoker litt,
Jeg heter Øystein og har hatt diabetes type 1 i 50 år!
En krevende sykdom er det, men med kunnskap og pågangsmot går det meste.
Nå har jeg laget en blogg om dette livet med diabetes.
www.justdiabetes.no/blogg/
Jeg har også et annet nettsted om diabetes og tema relatert til denne sykdommen.
www.troendelagdiabetes.no
Hilsen Øystein Eriksen

Anonym sa...

Bare litt info:
Hi-Maize finnes ikke lenger, men har fått ny forpakning og nytt navn. FiberFin er det nye og mye mer beskrivende navnet :-) Men produktet er ellers helt det samme altså!

Related Posts with Thumbnails