Diabetes 1.5 (LADA)

Desember 2010: Først beskjed om Diabetes >>> deretter diagnose: Type 2. 
Februar 2011: Men nei >>> det er MODY Diabetes! Kanskje type 2 i tillegg(!)?
Februar 2011: NIKS! Det er LADA Diabetes jeg har! Det tok bare litt tid å finne ut av. Takk til min iherdige lege som ikke ga seg, og kontaktet den ene spesialisten og professoren etter den andre! :-)

På tampen av 2010 fikk jeg beskjed om at jeg hadde utviklet diabetes, uvisst hvilken type. Det var et sjokk, for det hadde ikke vært i tankene mine i det hele tatt. Jeg hadde vært trøtt og sliten lenge, men pga diverse andre "vondter" og andre ting, tenkte jeg ikke over at det kunne være noe annet som lå bak... Det tok noen dager før jeg fikk vite hvilken type det var. Type 2 er som kjent den "letteste" typen, og den en kanskje kan gjøre mest selv for leve med på en best mulig måte. Det går til og med an å bli symptomfri om en er iherdig nok (og heldig)!

Kort fortalt har jeg siden 13. desember 2010 måttet venne meg til tanken på at jeg hadde fått diabetes i det hele tatt. Deretter kom beskjeden om at det var type 2, og i en så alvorlig grad at jeg måtte ha medisiner i tillegg til en aldri så "liten" livsstilsendring. Det var tross alt en lettelse at det ikke var type 1, og hva det medfører med insulin og hele pakken. (Så feil kan man ta...)

Det tok flere dager før det første sjokket la seg, men fra da av og til nå har denne nye situasjonen vært preget av en "Dette skal jeg vel fikse"-holdning. Det har nærmest gått sport i å normalisere min nye situasjon ved å ta konkrete grep i matveien. En klar fordel å lese seg opp på hva det vil si å leve med Diabetes type 2 også. Lavkarbo er et godt tips :-) Det gikk også fint å komme i gang med blodsukkermålinger som er svært nyttig (og helt nødvendig) for bedre å forstå hva som skjer.

Måleapparat og "målepenn" for blodsukker


 

Utpå vårparten skal jeg på kurs for å lære mer om å leve med type 2 Diabetes. MEN - siden da har jeg fått nye opplysninger. Det viste seg at blodprøvene mine var litt vriene å diagnostisere ut i fra. I løpet av en ukes tid gikk jeg rundt og prøvde å begripe hva det ville si å ha Mody Diabetes. Legen ringte en mandag ettermiddag nå i februar om at diabetesen min var litt spesiell. Nemlig en MODY-type.  

Maturity Onset Diabetes of the Young = MODY. En genetisk type 2-diabetes. Sykdommen debuterer ofte i ungdomsårene og kan enten behandles med kost og blodsukkersenkende tabletter eller med insulin.) Dvs en diabetes man får pga genfeil - IKKE pga livsstil. Legen var ganske sikker i sin sak ettersom en spesialist hadde tolket blodprøvene mine og konkludert deretter.

Vel, fredagen i samme uke ringte telefonen om kvelden(!). Det var legen. Hun beklaget VELDIG at det ble motstridende meldinger og forvirring. Men NÅ var de kommet HELT til bunns i "elendigheten". Det måtte bare en professor/spesialist til for å komme med helt riktig diagnose. Jeg har ikke type 2, ikke har jeg MODY heller, men LADA! Det hadde nesten vært "kulere" å ha Mody, men ok ;-)

Hva er LADA? (Latent Autoimmune Diabetes in the Adult ). LADA - er en langsomt debuterende type 1-diabetes hos voksne, som kjennetegnes ved å ha autoantistoffer mot glutaminsyre dekarboksylase (anti-GAD9).

Diabetes LADA er en sjelden form for diabetes som ikke er hverken type 1 eller type 2. Den kalles noen ganger for type 1.5. LADA utvikles ikke pga livsstil, men fra arv. Bukspyttkjertelen til en med LADA oppfører seg ikke som den skal. Den produserer i perioder for mye insulin, og etterhvert alt for lite. Til slutt opphører produksjonen av insulin. M.a.o. må jeg i gang med insulinsprøyter. Eller rettere sagt insulinpenn.  Nå i starten (februar 2011) skal jeg begynne med lave doser som økes i takt med at min egen insulinproduksjon opphører.


I tillegg til blodsukkermålingene: Insulininjeksjoner. 
Reine nåleputen jo ;-)


(Illustrasjonsfoto)

Verdt å merke seg: De som har greie på slikt regner med at så mange som opptil 10 % av type 2 Diabetikerne egentlig har LADA. De gjør gjerne alt riktig for å leve best mulig med sin type 2 diagnose, men så fungerer det ikke likevel. Kanskje de får "kjeft" av legen sin for at de ikke tar det på alvor og gjør ting riktig, og føler seg frustrert og oppgitt. Svaret KAN da være at de faktisk har LADA. Det er ikke alle allmennleger som er like oppdatert når det gjelder denne varianten av Diabetes. Jeg hadde aldri hørt om hverken MODY eller LADA. Vel, Lada hadde jeg hørt om, men da i form av en haug metall med fire hjul, haha.


Jeg har begynt å samle en del nyttige nettadresser/lenker i forbindelse med Diabetes og Lavkarbo. Når jeg får ordnet litt opp i dem, og får litt bedre oversikt, kommer jeg til å legge ut en oversikt.  Ikke minst lenker til, og info om, en del produkter som er blitt del av min nye verden. F.eks. sukkererstatningen Sukrin. Kanskje en og annen ekstra god oppskrift også :-)

BONUS!!! Som en følge av mitt nye, tilnærmet sukkerfrie liv, har jeg på 8 uker redusert vekten med hele 10 kg! WoHooo!!! :-) Det blir spennende å se om "bonusen" øker ;-)

2 kommentarer:

Marianne sa...

Trist at det skulle ende med sprøyter å det hele for deg Iren! Men som du sier, det følger da noen bonuser med i dette her. Du blir tvunget til å leve et "sunnere" liv, noe som jo forbedrer hele resten av helsen og så klart vekten også! Masse lykke til Iren! Dette fikse du!

minishabby sa...

Hei vennen!
Jeg hadde ikke fått med meg at du måtte begynne med sprøyter/penn. Og jeg har heller aldri hørt om de to typene diabetes. Skjønner at det må ha vært et sjokk å få diagnosen, men jeg synes du har taklet det utrolig bra. Og den bonusen du har fått er jo strålende:) Vi har kjørt lavkarbo nå i 6 uker og det går alldeles strålende. Jeg koser meg med masse god mat og godteri:) Kjøpte min andre pose Sukrin i går i Sverige. Utrolig mye godt å lage da.
Og du må gjerne være kjerringa mot strømmen. Det er jo det som er så spennende at vi alle har forskjellig smak. Tenk hvor kjedelig det hadde vært om alle hadde like hjem. Uterommene blir som regel veldig bra. Enig med deg der. Selv om jeg ville bytta ut litt av fargene her ogs;)
Men hvem er det du kjenner da? Ble nysgjerrig jeg.
Håper du får en fin helg Irèn.
God klem fra meg!

Related Posts with Thumbnails