torsdag 11. november 2010

Lille Chef :-)

Vi er litt småtufsne alle "mann" her på bruket for tiden. Da smaker det ekstra godt med noe rykende varmt som har masse smak. Katherine kom med middagsønske i dag; Risotto! Og risotto ble det. Nå må jeg ile til å fortelle at dette er en improvisert, ikke-original type. Men VI liker den, så det så ;-)


Med litt assistenthjelp av undertegnede satte Lille Chef Katherine i gang med prosjekt risotto.





Til vår risotto trenger du følgende:

Ris (3-4 dl) av den langkokte typen (gjerne Arborio-ris). Vi brukte Jasminris i dag.
Hvitløk (Vi rasper ett fedd til tre personer. Smak og behag).
Hvitløken surres blank sammen med en dæsj karry (1-2 ts) i raps- eller solsikkeolje.
Vær forsiktig med varmen, for hvitløken blir fort brent. Smaker ikke godt...



Hell oppi risen når hvitløken er blitt blank. Rør rundt til risen blir blank/gjennomsiktig.
Om du vil ha risottoen solgul kan du drysse oppi litt safran om du vil være råflott, men gurkemeie funker fint så lenge det er så mye karry oppi (da forsvinner safransmaken likevel).

Men obs, det første du bør gjøre er å varme ca. to liter kraft (bland gjerne kylling/høns/kjøttbuljong).
Spe med litt og litt varm kraft oppi risen. Rør hele tiden! Det må du for at stivelsen skal komme ut av riskornene. Det er med å gjøre risottoen kremete deilig :-)


Når risen er ca. halvkokt heller du oppi grønnsakene som trenger lengst koketid. Her har vi puttet oppi 2 gulrøtter kuttet i små biter.

Spe med mer kraft etterhvert som risottoen blir "tørr/grøtete".

Når risen er nesten "al dente" putter du oppi resten av grønnsakene; f.eks paprika i forskjellige farger, brokkoli, sukkererter, erter... bruk det du har.

Vi brukte skinke i dag. Da puttet vi den oppi før de siste grønnsakene (1 rød + 1 grønn paprika) som bare skulle varmes. Bløt paprika er ikke godt!

Klart at du kan bruke en annen smakstilsetning enn karry! Prøv deg frem med yndlingskrydderne dine. Litt chili oppi er heller ikke å forakte om du vil ha det mer HOT! Det er vanlig å raspe over Parmesan-ost til slutt for ekstra kremete risotto. Men det er ikke vår favoritt...


¡Buen apetito!


Lille Chef fortjente litt dessert etter god innsats på kjøkkenet. 
Da vanket det Kid-is med sjokoladesaus-topping :-)






PS! 

Er det noen som lurer på hvordan det går med Steffen sitt prosjekt?

Hjortehjertene henger til tørk på andre uken nå, og det ser veldig lovende ut.
Det blir spennende å smake :-)

3 kommentarer:

Nøve sa...

Oi, det såg vel godt ut! Så kjekt å ha slik kjøkken chef ;o)

Tove sa...

Så heldig du er som har en så flink lille chef :-)

Torill-e sa...

Det ser meget deilig ut - hils den flinke chef fra oss :)

Related Posts with Thumbnails