torsdag 19. mai 2011

Kvirrevirrevitrebrød!

Som en farsott har det gått over det ganske... vel, iallfall Bloglandia: hjemmelagde knekkebrød. Eller kvitrebrød som jeg kaller dem. De er proppet fulle med ymse korn og grovt mel. Jeg har funnet frem til en variant av kvitrebrødene jeg er blitt alldeles hektet på. To stekebrett med knekkebrød varer ikke lenge her i huset nei. Det er like før jeg begynner å kvitre i takt med alle småfuglene som ivrig synger våren inn :-D

Å lage kvitrebrød er ikke akkurat komplisert, men hvorfor ikke vise trinn for trinn slik jeg gjør det? Kanskje det ender med tips om at det kan gjøres på en smartere måte som gir enda bedre resultat? Uansett, gode er de, og så sunne at det nesten er for godt til å være sant. Men bare nesten :-)

Sett stekeovnen på 160°C, (varmluftinnstilling)

Til to stekebrett med kvitrebrød trenger du:

2 dl gresskarkjerner (eller doble mengden f.eks solsikkekjerner)
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø (kan gjerne ristes lett på stekepannen først)
2 dl linfrø (gjerne knuste)
2 dl lettkokte havregryn
2 dl kruskakli
2 dl havrekli
2 dl grovt rugmel
2 ts seltin (eller vanlig salt)
8 dl vann

Rør godt sammen, og la det svelle mens du finner frem 2 stekebrett som smøres godt før du fordeler massen. Det ser ut som en klissete, brungrålig og tykk grøt. Men det blir helt supert til slutt :-)Som bildet over viser fordeler jeg massen utover i et noenlunde jevntykt rektangel med god margin til kantene på stekebrettet. Deretter legger jeg over bakepapir før jeg med lett hånd(!) fordeler massen utover med kjevle. Slipper å vaske kjevlet, og massen blir fordelt fint og jevnt utover :-)

Jeg glemte å ta bilde av et viktig steg: 
Rut opp kvitrebrødene med et pizzahjul før du setter brettene i ovnen!

Stek kvitrebrødene i 1 time på 160°C, (varmluftinnstilling!). Bytt gjerne om på brettene etter 30 min. Skru ned varmen til 100°C (etter 1 time) og slå av varmluften. Stek videre i 30 minutter med ovnsdøren på gløtt.

La kvitrebrødene bli kalde på brettet før du forsiktig brekker dem fra hverandre. De blir veldig sprø :-)
Oppbevares i tett boks. Like gode med ost på, som f.eks. syltetøy.

Hvert brett blir til 15 kvitrebrød om du gjør som meg; ruter opp massen 3 x 5. Da passer de også supert oppi knekkebrødboksen du kan kjøpe hos Kremmerhuset.


6 kommentarer:

minishabby sa...

As we speak så har jeg to brød i ovnen:) Det er Tommy som så gjerne vil ha dem. Jeg derimot er blitt hekta på knekkebrød:) Ikke en dag uten. Min oppskrift er litt annerledes enn din da. Litt mer ketolysevennlig. Men din hørtes knallgod ut også. Jeg har ikke mel oppi, men bare frø, fiberhusk og kruskakli.
Tusler hjemme nå. Er så rastløs men så fort jeg prøver å gjøre noe så må jeg sette meg ned igjen. Æsj, håper dette snart går over.
Håper i hvert fall at dagen din er fin kjære venn.
God klem fra meg!

Marianne sa...

Snadder!

Hanne sa...

Jeg lagde knekkebrød for mange år siden og de ble kjempegode. Må kanskje prøve meg igjen, men jeg skjønner at jeg trenger å hamstre frø først...hehe!! Takk for oppskrift!

Ville sa...

Det ser og er veldig godt!!! Har både smakt det og fått oppskrift på jobben, for jeg ville lage kvirrevirre....brød...og det vil jeg fremdeles...takk for at du minnet meg på det:o)))

Nøve sa...

Nå MÅ jeg få rævva i gir...kjøpte inn alskens frø og mjøl for lenge siden, etter at jeg fikk smake knekkebrøda hos ei venninne :/ Så takk for påminnelsen, Irén!

T :-) sa...

Tydeligvis noe som er populært ja. I følge 2 av kollegaene mine så er de kjempegode og lages mye av dem.

Takk for inspirasjonen, kanskje jeg også skal prøve...
God helg!

Related Posts with Thumbnails