onsdag 30. november 2011

Lille Jule-Chef tar grep :-)


(Beklager bildekvaliteten - samtlige mobilbilder i dårlig lys...)

Noen av dere som svinger innom Bloggekroken ser også hva jeg skriver om på Fb. Dere vil nok kjenne igjen baksten Lille Jule-Chef Katherine prøvde seg på i dag. Pga fjorårets diagnose (diabetes lada), driver jeg stadig og utforsker nye oppskrifter. I disse førjulstider er julesmåkaker i fokus :-)

Gårsdagens test av "Mandelflak" ble særs vellykket. Ikke et mandelflak å spore ved dagens slutt i går, hihi. Katherine syntes det var dumt, og spurte om å få bake noen flere. Klart det! Med litt veiledning gjorde hun det meste selv. Men usj, det var visst litt jobb å kverne alle mandlene. Mest gøy da :-D

Lille Jule-Chef Katherine
i aksjon på kjøkkenet:Litt elting og knaing må til - klissete og deilig :-)))
Disse småkakene/kjeksene kommer vi nok til å lage utenom jul også. Superenkle å lage, og smaker godt til te/kaffi. Har du også lyst til å prøve?


300 g mandler
150 g sukrin (sukker)
1 ts Bourbon vaniljepulver (vaniljesukker)
1 dl vann

Mal mandlene, og bland resten oppi. Kna med hendene til en jevn masse.
Rull til en jevn pølse som skjæres i 0,5 cm tykke skiver.
Skivene fordeles på bakepapir på stekebrett.

Stekes midt i ovnen, 200 grader i ca. 10-12 min. 

Kjeksene er litt myke når de er nystekt. Avkjøles helt på rist!

Supergode til te/kaffe.

Smaker godt om en ringler ørlite smeltet mørk sjokolade i striper oppå. Også innbiller jeg meg at de vil smake farlig godt om vannet byttes ut med alternativ "mørk styrkedrikk"  :-)


************************************************************************************************

Her sto det et fat med mandelflak, og en full skål med klementiner... Jeg var en runde i huset og kom tilbake til dette...

 


Sofia sladrer ikke på "synderne". Ikke nissegjengen heller :-)
 Ser nesten ut som de har noe på hjertet, eller?Den fantastisk flotte amaryllisen, gave fra min kjære svigermor, er alldeles praktfull der den står. Spørs om jeg ikke må finne frem speilrefleksen for en ny "photoshoot" før den begynner å visne...

Nå har jeg vært innom det søte, og tenkte jeg skulle balansere det litt 
med et glimt av dagens middag:

Ratatouille á la Irén


Vanligvis lager jeg denne uten ris oppi, men vi ble en ekstra til bords, så da spedde jeg på med litt fullkornsris. Da ble det nok til alle :-) Ratatouille er en fransk rett, litt sånn bondekost. Løk er klassisk, men jeg lager den uten løk pga allergi.

Aubergine, squash, aromasopp, paprika: grønn, gul og rød, kuttes i passende biter. OBS! Dryss salt på auberginterningene og la dem ligge i et dørslag i 15 min. Saltet trekker ut væske. Da forsvinner en del av den bitre smaken. Skyll av saltet og stek. Hver grønnsakstype stekes for seg i litt olje (oliven- eller gjerne rapsolje). Til slutt blandes alt oppi en stor sautépanne. Hell over en boks gode tomater og en dæsj med god italiensk tomatpuré. Spe evnt med litt kraft/vann om det blir for tørt.

Krydre etter ønske. Jeg bruker Timian, Rosmarin, Basilikum, grovmalt pepper, seltin, soltørkete tomater og presset hvitløk. Det hender jeg tar oppi litt kyllingkraft (fond/terning). La Ratatouillen koke til alt er mørt, ca. 10 min. Serveres som tilbehør til f.eks ovnsstekt kyllingfilét (dagens middag her i huset), svinekoteletter, biff osv...

Sånn, det var et aldri så lite glimt fra førjulsdagene her hos oss. Nå skal jeg i gang med å pakke inn kalendergavene til Katherine. En hel liten jobb, men veldig koselig. Også så kjekt å se et forventningsfullt ansikt i morgen tidlig :-)
God kveld der ute :-)


2 kommentarer:

minishabby sa...

Dette så utrolig koselig ut da Irèn:)) Og ikke minst godt ut. Minte meg litt om kransekakestenger i ingrediensene. Så er det jo perfekte kaker for meg også:)
Ser du har pynta til jul allerede. Hos oss har ikke engang julestjerna kommet opp enda. Det har vært så mye! Men i dag tenker jeg at det blir litt julepynting så sant jeg får med meg Tommy på det;)
Kose dere masse nå i førjulstiden. Det er jo den som er best.
God klem fra meg!

Gry Viola og Roxie sa...

De kjeksa må jeg prøve!! De så jo kjempe gode ut! Nei nissene sladrer ikke og heller ikke pus. Det er nok litt sånn i jula at ting forsvinner litt kjapt!!
Ha en fin kveld!

ps. kjempe flott amaryllis!

Related Posts with Thumbnails