onsdag 30. november 2011

Lille Jule-Chef tar grep :-)


(Beklager bildekvaliteten - samtlige mobilbilder i dårlig lys...)

Noen av dere som svinger innom Bloggekroken ser også hva jeg skriver om på Fb. Dere vil nok kjenne igjen baksten Lille Jule-Chef Katherine prøvde seg på i dag. Pga fjorårets diagnose (diabetes lada), driver jeg stadig og utforsker nye oppskrifter. I disse førjulstider er julesmåkaker i fokus :-)

Gårsdagens test av "Mandelflak" ble særs vellykket. Ikke et mandelflak å spore ved dagens slutt i går, hihi. Katherine syntes det var dumt, og spurte om å få bake noen flere. Klart det! Med litt veiledning gjorde hun det meste selv. Men usj, det var visst litt jobb å kverne alle mandlene. Mest gøy da :-D

Lille Jule-Chef Katherine
i aksjon på kjøkkenet:



Litt elting og knaing må til - klissete og deilig :-)))




Disse småkakene/kjeksene kommer vi nok til å lage utenom jul også. Superenkle å lage, og smaker godt til te/kaffi. Har du også lyst til å prøve?


300 g mandler
150 g sukrin (sukker)
1 ts Bourbon vaniljepulver (vaniljesukker)
1 dl vann

Mal mandlene, og bland resten oppi. Kna med hendene til en jevn masse.
Rull til en jevn pølse som skjæres i 0,5 cm tykke skiver.
Skivene fordeles på bakepapir på stekebrett.

Stekes midt i ovnen, 200 grader i ca. 10-12 min. 

Kjeksene er litt myke når de er nystekt. Avkjøles helt på rist!

Supergode til te/kaffe.

Smaker godt om en ringler ørlite smeltet mørk sjokolade i striper oppå. Også innbiller jeg meg at de vil smake farlig godt om vannet byttes ut med alternativ "mørk styrkedrikk"  :-)


************************************************************************************************

Her sto det et fat med mandelflak, og en full skål med klementiner... Jeg var en runde i huset og kom tilbake til dette...

 


Sofia sladrer ikke på "synderne". Ikke nissegjengen heller :-)




 Ser nesten ut som de har noe på hjertet, eller?



Den fantastisk flotte amaryllisen, gave fra min kjære svigermor, er alldeles praktfull der den står. Spørs om jeg ikke må finne frem speilrefleksen for en ny "photoshoot" før den begynner å visne...





Nå har jeg vært innom det søte, og tenkte jeg skulle balansere det litt 
med et glimt av dagens middag:

Ratatouille á la Irén


Vanligvis lager jeg denne uten ris oppi, men vi ble en ekstra til bords, så da spedde jeg på med litt fullkornsris. Da ble det nok til alle :-) Ratatouille er en fransk rett, litt sånn bondekost. Løk er klassisk, men jeg lager den uten løk pga allergi.

Aubergine, squash, aromasopp, paprika: grønn, gul og rød, kuttes i passende biter. OBS! Dryss salt på auberginterningene og la dem ligge i et dørslag i 15 min. Saltet trekker ut væske. Da forsvinner en del av den bitre smaken. Skyll av saltet og stek. Hver grønnsakstype stekes for seg i litt olje (oliven- eller gjerne rapsolje). Til slutt blandes alt oppi en stor sautépanne. Hell over en boks gode tomater og en dæsj med god italiensk tomatpuré. Spe evnt med litt kraft/vann om det blir for tørt.

Krydre etter ønske. Jeg bruker Timian, Rosmarin, Basilikum, grovmalt pepper, seltin, soltørkete tomater og presset hvitløk. Det hender jeg tar oppi litt kyllingkraft (fond/terning). La Ratatouillen koke til alt er mørt, ca. 10 min. Serveres som tilbehør til f.eks ovnsstekt kyllingfilét (dagens middag her i huset), svinekoteletter, biff osv...

Sånn, det var et aldri så lite glimt fra førjulsdagene her hos oss. Nå skal jeg i gang med å pakke inn kalendergavene til Katherine. En hel liten jobb, men veldig koselig. Også så kjekt å se et forventningsfullt ansikt i morgen tidlig :-)
God kveld der ute :-)


søndag 27. november 2011

Sim-sala-bim !



Ruskeværet hyler om hushjørnene, men i dag er det uansett 1. søndag i advent! Tradisjonen tro, spesielt etter at vi fikk barn, er det ikke bare adventslys og lilla duker som finnes frem på denne dagen. Neida, her dras den ene boksen etter den andre frem fra boden. Her skal det "jules" - for i dette huset varer ikke julen til påske. Langtfra! Første nyttårsdag, da er det nok! Juletre, nisser, engler og all slags pynt får bein å gå på - enten ut, eller ned igjen i diverse bokser som pent parkeres i boden igjen til neste julehøytid.




Men eh, tilbake til at det er i dag det faktisk begynner. Da ser jeg bort i fra at butikkstanden har fylt opp hyller og kurver med kakemenn, julemarsipan, kalendere, julebrus og jeg vet ikke hva, siden september eller der om kring...

Med litt hjelp av en syk liten frøken fant kjente og kjære figurer og pynt veien tilbake til sine mer eller mindre faste plasser. Stakkars Katherine har så vondt i halsen at hun nesten lever på saftis. Er det ikke bedring å spore i morgen går nok turen til legen ja. Men å pynte til advent (les: JUL), dét er nå kjekt så lenge det kan gjøres litt sånn innimellom - også for en småpjusken liten "nissejente" :-)




Da gjenstår det kun én ting før jeg runder av: Ønske hver og én av dere der ute en adventstid fylt med glede og forventning - og minst mulig stress! Øyeblikket, "nuet" kommer aldri tilbake, og at tiden går er det ikke tvil om:  Bare se på dette lille tilbakeblikket til 2008 og verdens herligste nissejente. Hvor ble denne lille smånissejenten av??? Nå er hun en mye større, og alldeles nydelig nissefrøken :-)




Satser på at julestemningen dukker opp á la "Sim-sala-bim!" nå som huset er invadert av all verdens julehygge. Kanskje den kommer smygende når Katherine og jeg setter oss ned for å lage "til-fra-lapper"? Baker julekaker? Synger julesanger? Besøker Pepperkakebyen? Julekonsert? Pakker julegaver? Leser julehefter? Lager julegodter?

Jul blir det, okkesom :-)


søndag 20. november 2011

Innom :-)





Hallo :-)

Uff, "Bloggekroken" har visst havnet helt i "skammekroken". Ikke mye aktivitet her nei. Fryktelig dårlig på å "krype ut av kroken" og hilse innom andre også :-(

Gnisten til å blogge "vanlig" er borte vekk. Det er bare foto og lite "snakkis" som er greia for meg nå. Fotobloggen er mer livlig ja... Hjertelig velkommen innom - om noen har lyst :-)

Tusen takk til dere som har fulgt med denne bloggen, og ikke minst tusen takk for alle hyggelige kommentarer! Neida, bloggen legges ikke ned! Svinger bare innom for å si at det står til liv, men at fokus er en annen plass!



Om noen lurer: Kneet er i bedring, og jeg klarer meg stort sett med én krykke når jeg er ute og trør. Men jeg trør ikke så veldig langt :-)


Related Posts with Thumbnails