søndag 31. oktober 2010

Tradisjon + litt salt, røyk og god tid...

Denne helgen har gått i ett, og spesielt i dag har det vært stor aktivitet på tunet. Har minst tre innlegg på lager etter denne fine dagen. Som antydet i forrige innlegg har min kjære holdt på med et prosjekt. Det henger bokstavelig talt til tørk nå - og det er spennende å se (smake) hvordan det blir :-)


Som noen av dere vet har vi tilgang på hjort som vi skyter selv. Vel - en venn av familien er jeger ("Jonny-jeger") på sin hals. Han får gleden av å jakte på de flotte dyrene vi til stadighet har nærmest rundt husveggene. Det har blitt en del hjerter etterhvert som er blitt puttet i fryseboksen. Min kjære har snakket noen ganger om at han ville forsøke å salte og kaldrøyke dem. Svigermor har gjort det før med særs godt resultat :-)


Etter at hjertene ble saltet etter alle kunstens regler i minst tre døgn, var det på tide å skride til verket.  I går begynte Steffen og snekre sammen et "røykeri" på tunet. En gammel vedovn ble dratt fram fra gamle gjemmer (som det finnes rikelig av på et gammelt tun...), og noen rør ble sveist sammen til pipe. Et oljefat (grundig rengjort!), fikk gjøre nytten som "røykovn".


Tilfeldigvis vokser det rikelig med einer (brake) rundt tunet. Duften av einerrøyk og saltet og tørket kjøtt har spredt seg utover i dag. Tung duft av røykaroma henger oppunder mønet - for å si det mildt. Det blir spennende å smake når hjertene har hengt lenge nok... Også så gøy å benytte gamle konserveringskunster :-) Må si jeg er imponert over min kjære som satte i gang med prosjektet sitt!


Også må jeg nesten legge til at det ble produsert litt på kjøkkenet her i dag også. Kvernen fikk kjørt seg, og to kilo hjortekjøtt ble omdannet til 62 (Ja, jeg måtte telle!) kjøttkaker med rikelig krydder. NAM! Tenker grandtante Marta bortforbi her kommer til å kose seg i morgen når hun får gårdens egne
kjøttkaker servert :-)


Ferdig røykt - både hjerter og omgivelser. 
På tide å henge dem til ny tørk... hjertene altså! :-)


Gjett om Balder har gått i spinn på tunet her i dag med alle disse gode duftene på alle kanter, hihi


1. november i morgen - og det nærmer seg farsdag. I min famile har vi alltid feiret fars- og morsdag som bursdager.Katherine gleder seg allerede. Må nesten få litt hjelp med å overraske pappa Steffen ;-)

Fortsatt god søndag - de få timene som er igjen. 
Så er det klart for ny dag, ny uke og ny måned i morgen :-)

4 kommentarer:

Nøve sa...

Så spennende! Irens kjøttkaker såg fantastisk gode ut, og vi får vel høre hvordan hjertene faller i smak etterhvert. Så flinke dere er ;o)

Ramme Alvor sa...

Med hjarta i handa...skikkeleg skummelt syns eg det såg ut :) Tør du smake på? men flott at gamle skikkar vert halde i hevd, det har eg verkelg sansen for. Du får fortelja kor det gjekk og smaka :)

Irén sa...

Tusen takk, Nøve :-)

Britt: Klart jeg tør å smake! Svigermor har hatt overoppsyn via telefon, hehe

Om det smaker like godt som det dufter blir det knallbra!!! :-D

Lover å komme med rapport om hvordan det går. Det avgjørende nå er at hjertene får rett temperatur til å tørke i...

Gry og Milli sa...

Kjempeflinke Irèn. Veldig moro at dere tar opp gamle mattradisjoner! Nå er jeg spent på resultatet:o)

Related Posts with Thumbnails